Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı özellikle masa başı çalışan,bilgisayar başında uzun saatler vakit geçiren bireylerin sıkça karşılaştığı problemler arasında yer almaktadır.
Boyunumuz öne doğru eğilme hareketini yaparken omurlarımız arasında bulunan diskler arka kısıma doğru yönelirler.Bu hareketi her birey günlük hayatında fazlası ile yapmaktadır ve bu harekette bir problem yoktur.
Ancak sürekli olarak boyunumuzu öne doğru eğik pozisyonda kullanırsak, omurga yapımız da bu pozisyona göre şekillenmektedir.
Omurga yapısında oluşan bu değişim (boyun düzleşmesi,boyun kavisinin kaybolması) disklerin arka tarafa doğru baskı yapmasına sebep olur.Disklerin arka tarafa baskı yapması o bölgeden geçen sinirlerin sıkışmasına sebebiyet verir.Sinirlerde oluşan bu baskıya bizler Boyun Fıtığı isimini veriyoruz.
Boyun Fıtığı Neden Oluşur?
Boyun fıtığının oluşmasındaki temel sebepler düşme, travma, yaralanma, yanlış postüral duruş, sürekli öne doğru eğik pozisyonlarda çalışma durumlarıdır.
Özellikle öne doğru eğilerek çalışan bireylerde boyun kavisinin kaybolması (bkz. Boyun Düzleşmesi) gibi problemlerde omurlar arasındaki disk denilen yapılara binen yük artmaktadır.Bu durumu sürekli öne doğru eğilerek telefon , kitap vb. eşyaları kullanmak da arttırmaktadır.
Disklere binen yük postürün bozulmasına bağlı olarak zamanla artmakta ve diskin dışarıya taşmasına sebep olmaktadır.Dışarıya taşan diskin sinirlere baskı yapmasına ise boyun fıtığı ismini veriyoruz.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığının belirtileri arasında Kollarda Uyuşma, Karıncalanma, His kaybı, Kuvvet kaybı gibi semptomlar görülebilmektedir.Bu semptomlar Boyun Fıtığının seviyesine ve fıtığın derecesine göre değişkenlik göstermektedir.
Başlıca Belirtiler:kollarda uyuşma,parmaklarda uyuşma,sağ el uyuşması,sol el uyuşması,parmak ucu uyuşması,sol elde karıncalanma,sağ elde karıncalanma ...
Örneğin; C8 düzeyinde fıtığı olan bireyde serçe parmak kısımlarında uyuşma, karıncalanma gözlemlenirken
C4-C5 düzeyinde fıtığı olan bireylerde daha çok omuz ağrıları,uyuşma vb. semptomlar göstermektedir.
Kas spazmları baş ağrılarına da sebep olmaktadır.
Belirtiler başladığında (kollarınızda, ellerinizde uyuşma, karıncalanma var ise) ihmal etmeden ivedi bir şekilde bir uzmana başvurun.
İhmal edilen fıtıklar ilerleyen dönemlerde çok ciddi sağlık problemlerine ve hatta cerrahi müdahalelere sebebiyet verebilir.
Boyun Fıtığı Ameliyatsız Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun Fıtığı tedavisinde bizler öncelikle problemin nasıl oluştuğunu tespit ediyoruz.Boyunun C şeklindeki kavisinin bozulmasına neden olan spazma uğramış kas gruplarını çeşitli yöntemlerle gevşetiyoruz.Fıtık testleri uygulayarak fıtığın seviyesini tespit ediyoruz.Hastanın geçmişinde yaşamış olduğu travma, düşme, kaza gibi olayları not alıyoruz.
Hastanın postürünü detaylı olarak bütüncül bir şekilde inceliyoruz.Kambur duruşun boyun düzleşmesi üzerinde etkisini azaltmak için tedaviye hastaya bütüncül yaklaşıyoruz.Gerekli durumlarda manipülasyon uygulayarak fıtığı sinirden uzaklaştırıyoruz.Hastalara nelerin yapılmaması gerektiğini detaylı olarak anlatıyoruz.
Yapılan tüm işlemleri detaylı olarak hastalarımıza sade bir şekilde gerek maket gerek kendi üzerlerinde detaylı olarak aktarıyoruz.
Tedaviyi planlayıp gerekli egzersizleri hastalarımıza veriyoruz.Son olarak Günlük yaşamda yapılan yanlış hareketleri hastalarımıza aktarıyoruz.
Seanslarımızı en alt kısımdaki video kısımından izleyebilirsiniz.
Fıtık Ameliyatı Oldum Tekrarladı?
Bu soruyu herkes hayatı boyunca çevresindeki insanlardan duymuştur.Buradaki temel problem cerrahilerde probleme yol açan sorunu değil problemin kendisinin hedef alınmasıdır.Cerrahi ile fıtığı alınan hastanın postüral duruşu da düzeltilmelidir.Bu duruş düzeltilmediği sürece hastaki mevcut olan yanlış postür ilerleyen zamanlarda tekrardan aynı problemlere sebep olabilir.Bu sebeple cerrahi sonrası post-op rehabilitasyon süreci çok büyük bir önem arz etmektedir.
Boyun Fıtığı Kaç Seansta Tedavi Edilmektedir?
Boyun fıtığının tedavi süresi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.Seans süresindeki anahtar nokta hastanın kendisini ne kadar ihmal ettiği ile ilgilidir. Yeni oluşan bulging düzeyindeki bir fıtık 3-4 seansta tedavi edilebilir iken ileri düzey fıtıklarda tedavi süresi de uzamaktadır.
Hastalar bizlere geldiğinde nörolojik defisite sahip ise bizler hastaları alanında uzman hekimlere yönlendiriyoruz.
Fıtıklar ihmal edildiğinde çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.Fıtıklarınızı ihmal etmeyin Fizyoterapistinize danışın!
Seanslarımızdan Kesitler
[boyun fıtığı]
[boyun fıtığı tedavisi]
[kollarda uyuşma]
[kollarda uyuşma neden olur]
[parmaklarda uyuşma]
[parmaklarda uyuşma neden olur]
[boyun ağrısı tedavisi]
[boyun fıtığı belirtileri]
[sağ el uyuşması]
[sol el uyuşması]
[parmak ucu uyuşması]
[sol elde karıncalanma]
[sağ elde karıncalanma]
[el parmaklarinda uyusma]
[boyun fıtığı fizyoterapist]